CRP Nedir? CRP Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

crp
Paylaş
 

CRP Nedir?

CRP (C-reaktif protein), iltihaba tepki olarak karaciğer tarafından üretilen bir maddedir. CRP’nin diğer isimleri, yüksek duyarlıklı C-reaktif protein (hs-CRP) ve ultra-duyarlı C-reaktif protein (us-CRP) ‘dir.

Kandaki yüksek CRP seviyesi, bir üst solunum yolu enfeksiyonundan kansere kadar iltihaba neden olan herhangi bir durumun bir işaretidir. Yüksek CRP seviyeleri, kalbin arterlerinde iltihaplanma olduğuna işaret edebilir; bu, kalp krizi için daha yüksek bir risk anlamına gelebilir. Bununla birlikte, CRP’nin son derece spesifik olmayan bir test olduğunu ve herhangi bir enflamatuvar durumda yükseltilebildiğini hatırlamak önemlidir.

CRP Nedir

CRP Nedir

Önemli Noktalar

  • Bir CRP (C-reaktif protein) testi, doktorların kalp hastalığı veya inme riskinizi belirlemesine yardımcı olabilir.
  • Bir Harvard araştırması, CRP’nin kadınlarda koroner sorunları öngörmede kolestrolden daha etkili olduğunu bulmuştur.
  • Gebelik, artrit, lupus, pnömoni ve kanser özellikle yüksek CRP’ye neden olabilir.

CRP Türbidimetrik ve Nefelometrik Nedir?

Türbidimetrik ve Nefelometrik CRP testinde kullanılan yöntemlere denmektedir.

CRP Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

CRP Yüksekliği

CRP Yüksekliği

Doktorlar CRP yüksekliği düzeylerinin etkileri konusunda aynı fikirde değillerdir. Bazıları CRP yüksekliği düzeyleri ile kalp krizi veya inme olasılığı arasında bir korelasyon olduğuna inanıyor.

Hekimlerin Sağlık Çalışması, yaklaşık 15.000 sağlıklı yetişkin erkek arasında yüksek CRP düzeyinin, ortalamanın üç kat fazla olduğu bir kalp krizi riski ile ilişkili olduğunu buldu. Cleveland Clinic’e göre, Harvard Kadın Sağlığı Araştırması, yüksek CRP düzeylerinin kadınlarda koroner koşulların yüksek kolestrol düzeylerine kıyasla daha prediktif olduğunu gösterdi. Yüksek kolesterol, daha sık belirtilen bir risk faktörüdür. Jackson Kalp Çalışması, hs-CRP’nin Afrikalı Amerikalılarda tip 2 diyabet ile ilişkili olduğunu bulmuştur.

Doktorlar, bir kişinin kalp rahatsızlığı veya inmesi riskini değerlendirmek için bu testi diğer testlerle birlikte yapılmasını isteyebilirler. Ayrıca cerrahi sonrası enfeksiyon belirtileri olup olmadığını kontrol etmek veya inflamatuar hastalıkları izlemek için CRP testi de yapabilirler:

  • Enflamatuar bağırsak hastalığı
  • Romatoid gibi iltihaplı artrit
  • Lupus gibi otoimmün hastalıklar

CRP Yüksekliğine Sahipseniz Ne Yapmalısınız?

CRP’nizi düşürmek, kardiyovasküler, böbrek veya otoimmün hastalık riskinizi azaltmak için garantili bir yöntem değildir. Yüksek CRP’nin doktorların “biyolojik belirteç” dediği şey olduğunu bilmek önemlidir. Bir biyobelirteç, bir kişinin sağlığını analiz ederken akılda tutmanız gereken bir faktördür, ancak belirli bir tanıyı gösteren bağımsız bir gösterge değildir.

Tıbbi literatürde yapılan yeni bir gözden geçirme, sağlıklı bir diyet modelinin CRP düzeylerini düşürdüğünü gösteriyor. Akdeniz diyeti ve İskandinav diyeti hem CRP’de azalma ile bağlantılıydı. Kalp rahatsızlığı riski altındaysanız, sizin için çalışan sağlıklı bir diyet peşinde, yaşam biçiminize bakılmaksızın bir parçası olmalısınız.

Kardiyovasküler hastalık için yüksek risk altındaysanız ve test sonuçlarınız yüksek CRP gösteriyorsa, doktorunuz bir statin veya başka bir kolesterol düşürücü ilaç öneride bulunabilir. Aspirin rejimi de önerilebilir. C vitamini, kardiyovasküler hastalık riski yüksek kişiler için CRP düzeylerini düşürmek için etkili bir tedavi olarak da araştırılmıştır.

CRP Testi Kimlere Yapılır?

Doktorun.net ekibi, kalp hastalığının genel tarama testini önermiyor. Kalp hastalığı için risk faktörlerine sahip insanların % 47’sinden biriyseniz, CRP test sonuçları kalp sağlığınızı daha iyi izlemenize yardımcı olabilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) yüksek kan basıncını, yüksek kolestrolü ve sigara içimini kalp hastalığı için büyük risk faktörleri olarak görüyor. Ailenizin kalp hastalığı geçmişi varsa, aynı zamanda yüksek risk altındasınızdır.

CRP Testi Nasıl Yapılır?

Bu test için özel bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Test gününde normal şekilde yemek yiyebilirsiniz. Hemşire veya diğer sağlık uygulayıcıları damarınızdan, genellikle dirseğinizin içinden veya elinizin arkasından kan alıcaktır.

İlk önce antiseptik ile cildin üstündeki damarı temizleyecekler. Sonra, kollarının etrafında elastik bir bant sararlar ve damarlarınız hafifçe çıkıntı yapar. Ardından uygulayıcı, damara küçük bir iğne sokacak ve kanınızı steril bir şişede toplayacaktır.

Hemşire veya sağlık uygulayıcısı kan numunenizi toplarsa kolunuzun etrafındaki elastik bandı çıkarır ve ponksiyon alanına gazlı bezle basınç uygulamanızı rica eder. Gazlı bezleri yerinde tutmak için bant veya bandaj kullanabilirler.

CRP Testi Riski Varmıdır?

Bu, düşük riskli rutin bir testtir. Ancak kan alınırken aşağıdaki komplikasyonların hafif bir şansı vardır:

  • Aşırı kanama
  • Baş dönmesi veya başın çarpması
  • Delme alanındaki morarma veya enfeksiyon

Bir CRP testi, hastanın kalp hastalığı riskini, özellikle yüksek kolesterol seviyeleri ile birlikte değerlendirilmesinde yardımcı olabilir. Bu testin faydaları potansiyel komplikasyonları, özellikle de kalp hastalığı veya felç riski taşıyan kişiler ve son ameliyattan iyileşen hastalardan daha ağır basmaktadır.

CRP Testi Sonuçları Ne Anlama Gelir?

CRP, kan litresi başına miligram CRP cinsinden (mg / L) ölçülür. Genel olarak, CRP düşüklüğü seviyesi yüksek bir protein seviyesinden daha iyidir, çünkü vücutta daha az iltihaplanma gösterir.

Cleveland Clinic’e göre, 1 mg / L’den az bir değer okuman, düşük kardiyovasküler hastalık riski taşıdığınızı gösterir. 1 ile 2.9 mg / L arasındaki bir değer orta düzeyde risk altında olduğunuz anlamına gelir. 3 mg / L’den büyük bir okuma, kardiyovasküler hastalık için yüksek risk altında olduğunuz anlamına gelir. 10 mg / L’nin üzerindeki bir okuma, vücudunuzdaki şiddetli iltihaplanma nedenini belirlemek için daha ileri test yapılması gerektiğini gösterebilir.

10 mg / L’den yüksek CRP değerinin özellikle yüksek olduğunu gösterebilir:

  • Bir kemik enfeksiyonu veya osteomiyelit
  • Bir artrit flare-up
  • Enflamatuar bağırsak hastalığı
  • Tüberküloz
  • Lupus, başka bir bağ dokusu hastalığı veya başka bir otoimmün hastalık
  • Kanser, özellikle lenfoma
  • Pnömoni

Doğum kontrol hapları kullanıyorsanız veya gebeliğin ikinci yarısında CRP seviyelerinin yüksek olabileceğini unutmayın. Düşük dereceli iltihaplanma seviyeleri hem oral kontraseptifler hem de gebeliğin ikinci trimesterinin ortasında başlayan artmış kan akışıyla artabilir.

Hamileyseniz veya başka herhangi bir kronik enfeksiyon veya enflamatuar hastalığınız varsa, CRP testinin kalp rahatsızlığı riskinizi doğru olarak değerlendirmek pek olası değildir. Bir CRP testine başlamadan önce, test sonuçlarını çarpıtabilen herhangi bir tıbbi durum hakkında doktorunuzla konuşun. Bunun yerine yapılabilecek diğer kan testleri olduğundan, tamamen bir CRP testinden vazgeçmek isteyebilirsiniz.

Bu testin kardiyovasküler hastalık riskiniz hakkında tam bir bilgi vermediğini unutmayın. Hangi takip testlerinin sizin için en iyi olduğunun belirlenmesinde doktorunuz yaşam tarzı risk faktörlerini ve aile öyküsünü değerlendirecektir. Ayrıca, bir EKG, ekokardiyogram, stres testi, koroner arterlerin BT taraması veya kalp kateterizasyonu gibi testler de verebilir.

MCHC nedir

Bir önceki yazımız olan Biorezonans Tedavisi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Sorularınızı Yorum Bölümünden Sorabilirsiniz ...
Bu yazı 43197 kere okundu.
  • Site Yorum

21 adet yorum var.

  1. Ece dedi ki:

    Merhaba oğlum sık sık bademcik iltihaplanması yapıyor. Yine yaptı akut tonsilit ve doktor aksef 500 diye bir ilaç verdi. Oğlum 12 yaşında ve 45 kg. Günde iki kez alıcak dedi bir tam bir yarım. Fakat ilacın prospektüsünü okuduğumda onun yaşına en fazla günde iki kez 125 mg yazıyor. Benim oğluma ise 500+250=750 yazdı. Bu doz biraz fazla değil mi? Bu arada kan tahlili de crp 9,63 mg/dl

  2. semih dedi ki:

    Kan testi yaptırdım crp 5.86 çıktı.normal aralık min.0 -maximum 5 diyor.Acaba ne anlama geliyor.Herhangi bir rahatsızlık hissetmiyorum yalnız sık sık faranjit oluyorum.Ağır seyrettiğinde eşim bana yüzün yeşile döndü diyor.Mesleğim ilkokul öğretmeni.

  3. Şeyma bstnc dedi ki:

    Merhaba benim crp 89.9 çıktı ama dr bununla ilgili bişy demedi bukadar yüksek olma nedeni nedir ve kötü bir durummu vardır acaba çok sitrese girdim sonucu görünce lütfen yanıtlayın 😞

  4. sema dedi ki:

    Babam 80 yaşında crp.si 2300 çıkmış, ne anlama geliyor

  5. yasemin dedi ki:

    Benim tahlilimde crp nefelometrik 6,81 cikti bisey varmidir ne olur cevap verin

  6. Smrnaz dedi ki:

    Merhabalar annemin yaşı 45 crp 146 çıktı wbc 13.7 beyin bt ve diğer tahliller(üre kreatin ck ck mb ast alt ) normal çıktı tit fe eritrosit ve lokosit pozitif çıktı ateş sürekli olarak 39.5 civarında seyrediyor crp yi düşürmek için neler yapılabilir ve hangi dra görünmeli

  7. Kasım dedi ki:

    Iyi akşamlar bn yaklaşık 5 aydır rahatsızm kaç kez doktora gittim hastalığımi cozemediler ve geçenlerde yine doktora gittim crp tahlil sonucum oldukça yüksek çıktı. cildimde morarma oluyor kemiklerim ağrıyor yorgunluk halsizlik oluyor saçlarımda dökülme agzimda yaralar güneşe katlanamiyorum kendimi kaybetmiş durumdayım lütfen cvp verin bu neden oluyo ne hastalığı bu

    • gizem dedi ki:

      merhaba, ben lupus hastasıyım. size bir immünolojiye ya da ramotolojiye gitmenizi tavsiye etmek isterim.

  8. ayca dedi ki:

    merhaba benim crp sonucum 185.54 bu nasil bi iltihaptir anlamadim 18.5 olupta yanlis yazılmış olmasin idrar yolu enfeksiyonu da var bangisi birbirini etkiliyo acaba ne yapmamı onerirsiniz.

  9. selin yıldız dedi ki:

    iyi günler babamın ayağındaki iltihaplanma nedeniyle yapılan tahll sonuçlarında sedimantasyon 77 CRP değeri 10,2 çıktı ne anlama geldiğini ve ne yapılması gerektiği hakkında bilgi verebilirmisiniz.

  10. Hidir dedi ki:

    Hastaneye annem geldiğinde CRP 190 civarı idi bi ara 90 civarına düştü son uç gündür de 10-25 arası yükselişte nedeni nedir bulamıyorlar enfeksiyon nerde bulamıyorlar yardımcı olabilecek varmı şuan CRP 153

  11. CRP 153 annemde ve enfeksiyon neden kaynaklanır ve nerede bulamıyorlar dedi ki:

    CRP 153 annem de ve çok yuksek enfeksiyon nerede bir turlu bulamıyorlar..hastaneye geldiğinde CRP 190 civarı idi 90 civarına düştü son uc gundurde yükselişte 15_25 arası yuksek seyrediyo yardim edebilecek varmi

  12. Ahmet dedi ki:

    Ure31.8kreatin1.13crp türbidunmetrik 18.7 pdw22.9 yas 56 soguk alginligim var

  13. Melih dedi ki:

    Oğlum 2,5 yaşında,
    Devamlı seyreden yüksek ateşin sonucunda(3-4 gün).Direk doktara gittik.Herhangi bir müdehale yapılmaksızın doktorun yorumu ateş olur çocukta normal karşılanmalı salgın oldugunu söyleyerek takviye gıda(Mümessil ortaklığı)
    adı altında ilaçları yazdı.Ne yazık ki ateşimiz düşmedi.+3 gün daha ateş yüksek seyrine devam etti.ateş çıktı parol ateş çıktı nemli ılık bez diyerek devam etti.
    Doktor değişirerek başka bir özel hastaneye gittik hafta sonu oldugu için acil girişi ile direk serum verildi.
    O gün serumunda katkılarıyla ateş fazla yükselmedi atlattık derken sabah tekrar 40′ ateş.Bu defa diz altında her iki ayağında da sinek ısırıkları şeklinde 8-10 adet noktalar oluşmaya başladı.
    Ertesi gün için devlet hastanesi çocuk dr.dan sıra aldık o da müdehale yapılmaksızın yorumu fazla ek gıda (süt dilimi,çikolata vs) yememsi gerekli dedi.Ki öyle bir tüketimimizde olmadı.
    Sağolsun oda bir Parol yazdı ! ve cildiye uzmn. görürse daha faydalı olur diyerek bizi yönlerdirdi!

    Geldik 12.güne ateş son sürat devam ediyorrrr !

    Cildiye uzmn. elindeki telefonu bırakmaksızın kortizonlu bir krem yazarak günde 3 defa kullanın birşeyi kalmaz diyerek gönderdi.

    Krem çare olmadı acıları arttı ve artık ayaklarının üzerine basamaz oldu resmen çocuk gözümüzün önünde eriyordu ! ! !

    Kendi memleketimiz olan DENİZLİ’ye giderek Servergazi D.Hastanesi çocuk dr.Ayşe hanıma muayenede şikayetlerimizi kısaca dinleyerek direk kan tahlili yapılması gerektiğini söyledi ve tahlil yapıldı.
    crp= 8,32 kansızlıgımız var,bağısıklık sistemi tavanlarda ↑ ↓ değerler sapıtmış durumdaydı.

    17.Gün sonucu = oğlumuzun bağırsaklarındaki enfeksiyonu var ve buna bağlı alerjisi ilerleme göstermiş.
    Gereken antibiyotik ve alerjen ilaçlarını kullanmaya başlamamzı rağmen ateş seyrekleşerek bir haftanın sonunda geçti ve rahatladık Ayşe hocadan ALLAH Razı olsun.Oğlumuz sağlığına kavuştu zıpırlıklarına devam ediyor.

    Bu yazıyı yazmamdaki sebep crp’yi görüp internette olumsuz bilgileri okuyarak canınızı sıkmayın boş yere ! Doğru doktor doğru tedavi ile sorun çözülüyor.Bir baba olarak çok sıktım canımı !

    Sayın doktorlardan bir ricam…

    Her anne ve baba bilinçsiz değildir.Biz çocugumuzun ateşi 39 oldugunda ortalıgı karıstıranlardan değiliz ateş takibi yapıyoruz.39,5i görmeden panikde yapmıyoruz.
    Ama nedendir doktora gittiğimizde(sözüm işine saygı duyan doktorlara asla değil) Çocuktur ateşi olur geçer al sana ”Parol” al sana takviye demeyin arkadaş !

    Birde ailelere bir tavsiyem var nacizane;
    *Aşşa yukarı hepimizin evinde olan anlık ateş ölçerleri anlık yerine yarım saatte bir ve calibrasyon yaparak kullanın.
    *Boş yere doktorlarımızı meşgul etmiyelim.
    *İnternet çok güzel tamam ama kendinizi fazla int. kaptırmayın olmadık hastalıkları piskolojik olarak var aynısı falan demeyelim.Doktor kötü de olsa onların yorumlarına daha çok riayet edelim.
    *BİRDE BU ÇOK ÖNEMLİ !!! MHRS yada özel randevu alındıgında sırası gelmediği halde o kapının açılıp içeri girmeye çalışan GUNDİ’ler! var bunları şiddetle uyarın LÜTFEN! Sıra yemek hak yemekle aynıdır !
    İçimi döktüm vallahi allah acil şifalar versin.Umarım yardımcı olmuşumdur.

  14. özgür erol dedi ki:

    Merhaba eşimin crp oranı 70 çıktı yaşı 35 beyin filmi normal sebebi ne olabilir bu yüksekliğin

  15. Sultan dedi ki:

    CRP(TÜRBİDİMETRİk 7.7yuksek ne gibi bir zararı var

  16. Meryem dedi ki:

    İyi günler dün sabah yogun bir kasık bölgesindeki agrıyla hataneye gittim bazı testler yapıldı crp 14,70 çıktı protein pozitif + lökosit 25+ eritrosit 50++ bu sonuca göre sorun ne olabilir agrım halen devam ediyor azda olsa

    • Alp caglsr dedi ki:

      Oglum 28 aylik doktor bogazda ve kulakda kizarma var dedi enfektion var dedi crp 9,60 hemoglobin 10.75 hematokrit 30.61 eritrosit 3.99 RDW 10.21 monosit 1.22 Monosit% 16.90 bu durumlarda crp yüksek olmasi normalmi 5 günlük antibiyotik verdi lütfen bize detayli bir sekilde aciklarsaniniz cok sevinirim cok korkuyoruz

Bir yorum bırak

DMCA.com Protection Status