
Folik Asit Nedir
Folik asit bir vitamin maddesidir. Folik asitler folat asitler veya B9 vitaminleri olarak da bilinir. Folik asit kan üretimi yeni hücre oluşumu, dna sentezi gibi vücudun önemli olan biyolojik süreçlerinde rol oynar. Folik asidin deri sertliğini azalttığı; kalp krizi, bunama ve felç gibi birçok hastalığın oluşumunu önlediği bilinmektedir. Hamilelik zamanlarında ve hatta gebelik öncesi zamanlarda önerilen folik asit takviyesinin, anne adayının sağlıklı bir hamilelik yapabilmesi için bebeğin gelişiminde ortaya çıkabilecek problemleri önlemesi açısından önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir.

Folik Asit Nasıl Anlaşılabilir?
Vücutta yeterli bir miktarda folik asit olmadığı durumlarda anemi, unutkanlık, aşırı yorulma, baş dönmesi ve nefes darlığı gibi belirtiler görülmektedir. Bu sıkıntılı durumlar, folik asit eksikliğini saptamak için bir uzmanın önerisi için de önemlidir çünkü bunlar, başka bir B grubu vitamin grubunda B12 yokluğunda da görülebilir. Bunun için bir doktora giderseniz, kan testinize girebilir, kanınızın ne kadar folat ve B12 olduğunu görebilirsiniz.
Folik Asit Eksikliğine Neden Olan Etmen Nedir?

Folik asit ve B12 bakımından zengin gıdaları tüketmezseniz veya vücudunuzun folik asidi etkili bir şekilde emilmesini önleyen bir rahatsızlık olan bağırsak sendromu gibi hastalık varsa folik asit eksikliği yaşayabilirsiniz. Böbrek veya karaciğerinizdeki bir sorun yüzünden sıklıkla tuvaleti kullanıyorsanız folik asidi kaybedebilirsiniz.
Hamiliyseniz, vücudunuzda meydana gelen değişiklikler ve bebeğin gelişim süreci daha fazla folik aside ihtiyaç duyar. Kanser, kan ya da dolaşım hastalıkları ya da vücudun iltihaplanması gibi durumlarda folik asit düzeylerinde ciddi bir düşüşün olduğu anlamı çıkarılmaktadır.
Gebelikte Neden Folik Asit Kullanılır?

Hamile kalmayı planlayan kadınların genellikle erken dönemde folik asit takviyeleri almaya başlamaları önerilmektedir. Hemen hemen tüm kadın hastalarına doğum uzmanları, daha önce alınmasalar da hamile olduklarını öğrenen kadınlara folik asit almayı önerirler.
Hamilelik öncesi zamanında ve hamilelik sırasında alınan folik asitler, bebeğin omurgasında ve beyninde meydana gelebilecek olan hasarlara karşı korunaklı olduğu bilinmektedir. Özellikle gebeliğin ilk haftalarında, folik asite duyulan ihtiyaç artar çünkü bebeğin beyni ve vücutsal gelişimi 3 veya 4 haftayı bulabilmektedir. Gebelik öncesi maternal olan folik asit eksikliği ortadan kaldırıldığında daha avantajlı olduğu düşünülür. Bu erken dönemde folik asite duyulan ihtiyacın azaltılması öngörülmektedir.
Folik asitlerin kullanılması sinir yolları olarak da bilinen beyin ve omurilik odaklı doğum kusurlarının ortaya çıkmasını engellemektedir. Açık olan omurga en yaygınlaşmış sinir yolu olarak bilinen omurga çeşitidir. Bu kusurlar sonuç olarak beyin hasarlarına veya beyin gelişimine sebep olabilecek en ciddi durumlarda özürlülük hallerine de neden olabilir. Bu problemlerin çoğu yani yaklaşık % 70’i folik asit tüketimi ile önlenebilmektedir.
Folik Asite Sahip Olan Meyveler

Mercimekler
Folik asit açısından en zengin yeşilliklerden biri de mercimektir. Mercimeklerin içinde demirler, elyaflar ve yavaş yanan karbonhidratlar gibi birçok yararlı olan maddeler de bulunmaktadır. Örnek olarak kuru kereviz pişirmeden önce ıslanmaya ihtiyaç duymaz ve diğer bakliyatlardan daha kolay bir halde pişirilmektedir.
Yapraklı Yeşillikler
Koyu yeşil yapraklı sebzeler yüksek konsantrasyonda vitamin içerir. Taze ıspanak, siyah zeytin bunlardan bazıları olarak ön plana çıkmaktadır. Mümkün olduğu sürece, salatalar ve çiğ olan yiyeceklerden yemek gerekiyor.
Turunçgiller
Büyük bir turunçgil 55 mikrogram folik asit içerir. Tavuk veya kerevizle pişirerek de tüketebilirsiniz. Ayrıca portakalı tek başına da yiyebilirsiniz.
Kuru fasulye
Türk insanının en çok tükettiği gıdalardan biri olan kuru fasulye de bol miktarda folik asit içermektedir. Bu arada kuru fasulye ezmesini pişirmeden önce su altında ıslatmayı kesinlikle unutmamak gerekiyor.
Brokoli
Brokoli, günlük folik asit ihtiyacınızın çeyreğini karşılamaktadır. Brokoli sağlık açısından C vitamini, elyaf, kalsiyum ve demir kaynağıdır.
Tahıl Ekmeği ve Kahvaltılık Tahıl
Hububat içerisindeki folik asit miktarı yüksektir. Bunları normal folat kaynağı olan gıdalarla tüketmek gerekmektedir.
Ay çekirdeği
Bir avuç ay çekirdeğinde yaklaşık 82 mikrogram folik asit bulunur. Atıştırmalık olarak, bir ekmek hamuru olarak, bir salata veya çorba olarak kullanılabilmektedir. Ayçiçeği aynı zamanda mükemmel bir demir ve kalsiyum kaynağıdır.
Avokado
Somon ve ceviz gibi avokadolarda da cilt için faydalı omega 3 yağ asitleri ve yağları bulunur. Bir dilim avokadodan 90 mikrogram folik asit içerir. Avokado da bebeğinizin gelişmekte olan beyni için çok yararlıdır.