Troponin Nedir? Yüksekliği Düşüklüğü Normal değerleri

Troponin
Paylaş
 

Troponin Nedir

Kalp sağlığı ile ilgili olan troponin bir tür priteindir. Kalpten kaynaklanan bazı sorunlarda kan dolaşımına salınmaktadır. Troponin T ve I olmak üzere iki türden oluşmaktadır. Kısaca Tnı, TnT olarak da bilinmektedir. Troponinin salgılanması için kalp krizi geçirilmesi veya kalp kaslarının hasar görmesi gerekmektedir. kandaki troponin miktarı kalbin hasarına bağlı olarak artış göstermektedir.

Troponin kalp sağlığı ile bağlantılı olması bakımından oldukça önemli bir proteindir. Kalbin genel durumu hakkında bilgi edinilmesinde etkin rol oynamaktadır. Bu bakımdan kalp sorunlarında, öncelikli olarak kandaki troponin miktarına bakılmaktadır. Durumun ciddiyeti arttıkça, kandaki troponin miktarı da doğru orantılı olarak artış göstermektedir.

Troponinin Normal Değerleri

Kalbe bağlı sorunların yaşanması ile ilişkili olarak salınan ve kan dolaşımına katılan troponin proteini, sağlıklı insanlarda çok düşüktür. Bunun nedeni kalp sorunlarına bağlı olaak salınması ile ilgilidir. Dolayısıyla kalbinde sorun olmayan insanlarda troponin salınımı gerçekleşmemektedir. Troponinin normal değerleri 0.06 ng/ ml civarındadır.

Kandaki troponin miktarlarına bakılarak, kalbin genel sağlığı hakkında çıkarımlarda bulunulabilmektedir. Normal değer olan 0.06 ng/ ml 0.07 ve 0.47 ng/ ml arasında yükseldiğinde kalp sorunlarının başladığı anlaşılmaktadır. Bu troponin seviyesi damar tıkanıklığının henüz başlamadığını göstermektedir. Troponin miktarının 0.05 ng/ ml civarına ulaşması ise damar tıkanıklığının sinyallerini vermektedir. 0.05 ng/ ml miktarındaki troponin doku ölümlerine de işaret etmektedir. Detaylı araştırma ve analizler yapılarak troponin miktarındaki değişimlerin asıl nedeni belirlenmelidir. Normal değerlerin korunması hayati öenm taşımaktadır. Direkt olarak kalple ilgili olması, troponine verilmesi gereken önemi gözler önüne sermektedir.

Troponin Yüksekliği Nedir?

Troponin yüksekliği geri dönüşü olmayan ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Troponin miktarında meydana gelen ufak değişimler dahi kalple ilgili ciddi sorunların habercisi olmaktadır. Miktarın çok fazla yükselmesi kalp krizine işaret etmektedir. Troponinin en belirgin özelliği kriz anlarında yükselmesidir. Troponin miktarının aniden yükselmesi durumunda, hastaya hızlı şekilde müdahale edilmesi gerekmektedir. Kalp krizi anların ilk 6 saat oldukça önemlidir. Bu zaman diliminde troponin miktarı periyotlarla yükselmektedir. Kriz anlarına bağlı olarak yükselen troponin miktarı yaklaşık 15 boyunca aynı seyirde devam etmektedir.

Troponin miktarının yükselmesini tetikleyen durum, kan dolaşımının ani şekilde kesintiye uğramasıdır. Kalbin beslenememesi durumunda dokular hasar görmeye başlamaktadır. Troponin miktarının yükselmesi ise kalp ve çevresinde tıkanıklık veya doku hasarlarına bağlı olarak ortaya çıkmaktaydı. Dolayısıyla kriz anları troponin miktarının hızlı şekilde yükseltmektedir. Direkt etkisi olmasa da dolaylı yollardan troponin miktarının atmasına neden olan etkenler; sigara kullanımı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, aşırı kilolu olmak, alkol tüketimi, doymuş yağ bakımından yoğun gıdalar tüketmektir. Hareketsiz yaşam ve spordan uzak durmak kalbin zayıflamasına neden olduğu için kalp krizi riskini arttırmakta ve troponin miktarının artmasına neden olmaktadır.

Nabız her kişide farklılık göstermektedir. Nabız yüksekliği yani taşikardi hastalığı olan insanlarda kalp baskısı yoğun şekilde yaşanmaktadır. Buna bağlı olarak troponin miktarı yükselmektedir. Troponin bazı ilaçların kullanımı sonucu da artış göstermektedir. Kalbin elektrolit dengesizlikleri, uyuşturucu madde bağımlılığı, akciğer embolisi gibi sorunlara bağlı olarak da artan troponin, doğuştan gelen kalp hastalıklarında ve tiroit bezinin yanlış çalışmasında da yükselmektedir. Şiddetli kansızlık ve vücutta yüksek miktarda demir bulunması troponin yükseklikliğini tetiklemektedir.

Troponin Düşüklüğü Nedir?

Troponin kalpten kaynaklı sorunlara bağlı olarak artış gösteren bir proteindir. Sağlıklı insanda troponin miktarı oldukça düşüktür. Dolayısıyla troponin miktarının düşük olması bri anlam ifade etmemektedir. Ancak yaşlı insanlarda kalp sorunlarına işaret edebilmektedir.

 

 

Bir önceki yazımız olan IgE (İmmünglobülin E) Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Sorularınızı Yorum Bölümünden Sorabilirsiniz ...
Bu yazı 6307 kere okundu.
  • Site Yorum

13 adet yorum var.

  1. alp dedi ki:

    HOCAM TROPININ 1 değerim 0,002 çıktı tahlil sonuçlarında referans değerlerini 0,02-0,06 olarak gösteriyor.Bu kadar düşük çıkması normal midir?

  2. Samet dedi ki:

    Hocam kolay gelsin ck-mb değeri 1.3 hs troponin l 1.8 normal mi

  3. NGÖK dedi ki:

    33;yaş 1,67;boy kilo; 60kg
    İyi günler.Hocam Hiç bir sağlık problemim alkol, sigara vs. problemim yok iken Mide ağrısı/Baş dömesi şiddetli/ nefes darlıgı/ gögüsümdeki bıçak ucu gibi batma /göğüsüm ve sol kol ağrı ve halsizlik belirtilerimle acil polikinliğinde Troponum (t1) 47 seviyelerinde olduğunu tespit edildi. iğne ve dil altı hap ile 2-3 saatte 38 seviyelerine düşürüldü. Holter /Ekg/ kan/ testleri/Ciğer filmi/dahiliye /kadın Hastalıkları/ sorun çıkmadı, Sadece kalp kası zorlanma olduğunu kalpte 1. derece A.v blok tespit edildi. 15 gün sonrası aynı belirtiler ile Troponum 50 seviyesine çıktı. Troponumun yükselmesindeki nedeni nasıl bulabilirz. Nasıl bir yol izlemem gerekir. Teşekkürle

  4. Sevkan erdem dedi ki:

    Hocam troponin değerim 5.8 çıktı. Ck ise 431 çıktı cevaplarmısınız

  5. Esen dedi ki:

    Merhaba,

    Bir süre önce ; sol kolumda uyusma, sol cenemde uyusma, hizli kalp atislari nefes darligi ve kalbimde batma tarzinda agrilar olustu. Biraz tempolu yurugumde kalbim farkli bir sekilde atiyordu. Halsizlik ve basimda patlayacakmis gibi basinc hisleri oldu. Bu sikayetlerimden 3 hafta sonra doktora gidebildim, yalniz sikayetlerim azalmisti. Yinede sonuc yuksekti.

    Troponin I : 0.49
    Troponin T : 0.154 çıktı.
    Anju yapıldı temiz çıkti. Eko ve Ekg temiz çıktı.
    Bu sonuclara ve sikayetlerime istinaden miyokadrit gecirmis oldugum soylendi. 20 günlük izin verildi, dinlenmem gerektigi soylendi.

    Bobreklerim ve akcigerimde problem yok.Bu yukseklik onemli mi. Ileride hayatimi etkiler mi ? Bir sebep olmadan da yukselebilir mi ? Dikkate almali miyim ?

  6. Meryem dedi ki:

    Hocam troponin o,100 normal midir

  7. Hakan dedi ki:

    Traponin değeri 611 kalp krizi geçirdik.bypas yapılacak fakat ameliyat için bu değerin kaca düşmesi lazimdir

  8. Emrah dedi ki:

    Hocam merhaba. Benim troponin ı değerim 3.9 çıktı. Bunun açıklaması nedir teşekkür ederim

  9. İsmail bataş dedi ki:

    Hocam kalbimde agrı ve kolumda uyuşmayla hastahaneye gittim 3 kez ekg çekildi temiz çıktı trombonin ı oranı ise oo1 çıktı bu sonuç normalmidir

  10. Seren dedi ki:

    Babamin troponin sonucu 0.010çıktı normalmi acaba

  11. Ersin dedi ki:

    MI sonrası babam.taburcu oldu 2gun sonunda tekrar göğüs ağrısı kolda uyuşma ile.gittik troponin iştendi 0.666 cıktı normali

  12. CEmal göktas dedi ki:

    TROPONIN I 0117 çıktı normalmi

  13. CEmal göktas dedi ki:

    Troponin I. 0.117 ÇIKTI. SONUÇ YUKSEKMI

Bir yorum bırak

DMCA.com Protection Status